2009. november 16.

Hopenhagen

Koppenhága és hope, remény szavak összetétleléből lett a Hopehagen. A mozgalomhoz csatlakók a koppenhágai ENSZ klímakonferencia résztvevőire kívánnak nyomást gyakorlni, hogy olyan döntéseket hozzanak, melyek mindannyiuk és a Föld érdekeit szolgálja.
A legfontosabb az lenne talán, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentéséről megállapodjanak. Az előző, a kiotoi jegyzőkönyvet az USA például nem ratifikálta, de Obama megválasztásával remélhetőleg új fejezet kezdődöt ezen a téren az Egyesült Államok politikájában, amire igen nagy szüksége lenne. A kiotói jegyzőköny 2012-ig jelöli ki a feladatokat és a vállalásokat, Koppenhágában ezt legalább 2020-ig, azaz további 8 évre ki kéne jelölni.
Válság van. Az országok mielőbb ki akarnak lábalni ebből a helyzetből. A fejlődő országok korlátok felállítása nélkül akarnak fejlődni, közben az EU sürgeti a megállapodást, mert az önkorlátozó szabályokkal versenyhelyzetét nehezítené. Tehát az egyetlen megoldás, a megállapodás. De egy olyan megállapodás, amely valóban változtatásra ösztönöz.
A mai napon napvilágott látott hírek szerint azonban, az APEC csúcstalálkozó résztvevői nem tartják reálisnak, hogy Koppenhágában jogilag kötelező érvényű megállapodás szülessen. Koppenhágát kiindulópontnak tekintik, ahol a politikai akaratnyilvánítás megtörténhet, de megállapodás még nem születik.
Ezzel talán még nagyobb jelentőségűvé válhat a Hopenhagen mozgalom. Csatlakozásunkkal az üvegházhatású gázok csökkentésének fontosságát és ezzel való egyetértésünket fejezhetjük ki. A mozgalmat a hopenhagen.org honlap fogja össze, ahol alá lehet írni a petíciót, véleményt lehet nyilvánítani a témában és ahol sok érdekes dolgot találunk...

eM